Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 23-årige mannen friades idag efter att ha suttit häktad i åtta månader. Foto: Aymen Mussa, Sofia Hårdänge/SVT

23-åring frias från fem år gammalt mord i Eskilstuna – trots utpekande av kronvittne och ny dna-teknik

Uppdaterad
Publicerad

En 23-åring man som åtalats för en dödsskjutning i Nyfors i Eskilstuna den 21 november 2018 friades idag av tingsrätten. Detta trots att ett kronvittne pekat ut honom som skytten och att ny dna-teknik använts i utredningen.

Det var en novemberkväll som en skytt avlossade flera skott mot en 22-årig man, tidigare känd av polisen, i centrala Nyfors i Eskilstuna. Dådet inträffade mitt framför ögonen på folk som befann sig i närheten.

Blev ett kallt fall

22-åringen avled på platsen och trots flera fynd, som till exempel dna på mordvapnet och ett par handskar, lyckas inte polisen knyta spåren till en gärningsman.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Fallet blev ett såkallat ”cold case”.

Ny vändning

Men ärendet fick en ny vändning hösten 2023. Polisen kunde återuppta förundersökningen då man fått dna-träff på ett par handskar tack vare ny teknik från Holland och att ett vittne trätt fram.

Vittnet som trädde fram – och som var avgörande för att ett åtal mot 23-åringen kunde väckas i mars 2024 – är ett så kallat kronvittne. Han fick strafflindring för tunnelmordet i Stockholm och i utbyte lämnade han information till polisen om mordet i Nyfors. Enligt förundersökningen var han själv på plats när det inträffade.

Tvivlar på kronvittnet

Men trots teknisk bevisning och ett utpekande från vittnet friade Eskilstuna tingsrätt 23-åringen i dag från mord och grovt vapenbrott.

Enligt tingsrätten är vittnesuppgifterna osäkra och även dna-spåren.

Rätten menar att bevisvärderingen av kronvittnets uppgifter ska tas med extra försiktighet eftersom att hans utpekande av skytten kom efter att han blivit lovad straffreducering.

Åklagaren menar å andra sidan att kronvittnets uppgifter är starka bland annat på grund av vilken risk han själv utsätter sig för efter att han berättat.

Fler dna-träffar

Kronvittnen själv har sagt att han inte berättat något till polisen tidigare på grund av den tystnadskultur som finns.

Vad det gäller dna-träff på handskarna så innehåller den flera personers dna, enligt domen. Därför går inte med säkerhet att säga att det endast är 23-åringen som haft dessa.

23-åringen släpptes från häktet redan den 3 maj och har hela tiden förnekat brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Yakup Irak berätta varför kronvittnet varit avgörande för framgången i mordutredningen. Foto: Aymen Mussa/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet