Sörmlandstrafiken hoppas också på fler nöjda resenärer, eftersom ersättningen till trafikföretaget delvis kommer baseras på antalet nöjda resenärer och punktlighet. Foto: region Sörmland

Elbussar, wifi och betalt för nöjda kunder i nytt bussavtal

Publicerad

Från och med den 18 augusti kommer stora delar av kollektivtrafiken i Sörmland endast trafikeras av elbussar, och det ska finnas wifi och laddningsmöjligheter på alla bussar. Det är resultatet av ett nytt avtal som Sörmlandstrafiken tecknat.

Det är stadstrafiken i Katrineholm, Flen och Nyköping som i fortsättningen enbart kommer att eltrafikeras.

Totalt blir det 24 nya elbussar i regionen, som hittills bara haft elbussar i Eskilstuna. Där har 12 bussar kört på drivmedlet biogas sedan december 2015.

Tioårigt avtal

Nobina Sverige blir det bolag som kommer att köra bussarna i södra och västra Sörmland från och med 18 augusti. Avtalet sträcker sig över tio år och är värt ungefär 2,5 miljarder kronor.

Förutom elbussar innebär upphandlingen modernare bussar med wifi och laddningsmöjligheter på alla bussar. Regiontrafikbussarna kommer utrustas med två stycken babybilstolar samt ett antal bilkuddar för större barn.

Nöjda resenärer

Sörmlandstrafiken hoppas också på fler nöjda resenärer, eftersom ersättningen till trafikföretaget delvis kommer baseras på antalet nöjda resenärer och punktlighet.

– En stor förändring blir att upp till 30 procent av Nobinas ersättning kommer utgöras av den så kallade nöjdkundgarantin. Så har våra tidigare avtal inte sett ut, säger Åsa Bjerke, verksamhetchef på Sörmlandstrafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer