Under tisdagen kom besked om att 30 tjänstemän vid SKF Mekan i Katrineholm varslats om uppsägning. Foto: SVT

30 tjänstemän varslas på SKF Mekan i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

SKF Mekan i Katrineholm varslar 30 tjänstemän om uppsägning.

– Vi ser inte att marknaden kommer att vända tillbaka under en överskådlig framtid, säger fabrikschefen Per-Olof Gustafsson. 

Varslet berör 300 tjänstemän på SKF i hela Sverige, där företaget har 3 200 medarbetare – varav drygt 1 500 är tjänstemän.

Bakgrunden till varslet i Katrineholm är en vikande efterfrågan. Redan innan coronapandemin såg företaget en minskande konjunktur och den har förstärkts senaste tiden.

 – Jag har ett ansvar för att verksamheten ska fortleva och jag måste ta de här besluten. Nu kommer vi att inleda en förhandling med de berörda fackförbunden Unionen, Ledarna och Sveriges ingenjörer om en ny organisation.

”Nått vägs ände”

SKF:s huvudverksamhet finns i Göteborg och SVT kunde för några veckor sedan avslöja att SKF fått förhandsbesked om permitteringsstöd, för 1 500 personer i Göteborg, trots att företaget betalat ut en aktieutdelning på 1,3 miljarder.

Kan du se att man kunde ha gjort på ett annat sätt utifrån SKF Mekans perspektiv? 

– Lokalt har vi under de här månaderna oavsett statligt stöd eller inte vidtagit åtgärder. Nu har vi kommit till vägs ände. Utvecklingen marknadsmässigt går åt fel håll. Jag vill inte uttala mig om de överväganden som gjorts centralt, säger Per-Olof Gustafsson.

SKF Mekan har 430 anställda varav 100 är tjänstemän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.