Bilder från BMW-stölderna i Linköping. Foto: Polisens förundersökning

BMW-liga stal bildelar för flera miljoner

Publicerad

För två år sedan utsattes BMW-återförsäljaren Proauto, med butiker i Nyköping, Norrköping och Linköping, av flera stölder. Bildelar värda cirka fyra miljoner stals. Nu har en av ligamedlemmarna, en 32-årig man, dömts till ett år och tio månaders fängelse och utvisning för grov stöld.

På måndagen kom domen mot den 32-årige ligamedlemmen som greps i Rumänien i september i år.

Enligt mannen själv var han i Sverige och samlade pantburkar och hade genom en bekant fått kontakt med personerna som han senare genomförde stölderna med. 32-åringens uppgift var att samla ihop bildelar, men han var inte själv delaktig i planeringen av brotten.

30 bilar plundrades

Vid ett av tillfällena, under en helg i augusti 2017, plundrades närmare 30 av företagets BMW-bilar i Nyköping på bildelar till ett värde av cirka tre miljoner kronor.

I slutet av oktober slog ligan till igen vid två tillfällen. Då stals bildelar för runt en miljon kronor från flera bilar på företagets anläggningar i Nyköping och Linköping.

– Man har hittat dna-spår på platsen och via dem har vi lyckats knyta personen till gärningarna, säger assistentåklagare Johanna Levin.

Greps i en gränskontroll

Den svenska polisen har rätt att söka i andra europeiska polismyndigheters register över bland annat dna och fingeravtryck. Och det var via en sådan sökning som polisen fick träff på 32-åringens dna. Mannen hade nämligen tidigare suttit häktad i Frankrike, misstänkt för stöld och häleri.

En svensk arresteringsorder skickades ut och den 24 september i år greps 32-åringen på en flygplats i Rumänien.

Erbjöds pengar

På övervakningsfilmer från de tre stöldtillfällena i Nyköping och Linköping syns tre personer, men det är bara 32-åringen som kunnat ställas inför rätta. Han har erkänt brotten.

– Han har inte kunnat namnge några personer men om vi skulle få in nya dna-spår så skulle man kunna återuppta förundersökningen, säger Johanna Levin.

Utöver fängelsestraffet och utvisningen döms mannen också till att betala nära 4 miljoner kronor i skadestånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer