Arkivbild. Så här såg det ut vid ett inbrott i oktober Foto: SVT

Polisen om BMW-ligan: ”Välorganiserade och snabba”

Publicerad

I slutet av oktober plundrades 50 BMW-bilar på värdefull utrustning i bland annat Nyköping och Norrköping. Nu har polisen kopplat flera DNA-spår till brottslingar som har hela Europa som bas.

Efter ligans framfart lyckades polisen säkra spår hos bilfirmorna där brotten begicks. I flera fall har det lett till att polisen identifierat konkreta personer.

– Vi vet i dag att samma profiler förekommer på flera platser runtom i Europa. De är kända i både Frankrike och Spanien för liknande brott, säger Malin Bentzer, operativ analytiker vid polisen.

BMW-ligan

”Krävs ganska många personer”

I dag sitter två av personerna, vars DNA polisen kunnat koppla till brottsplatserna i bland annat Sörmland, frihetsberövade i Frankrike.

Ännu en person greps i Sverige, men långt ifrån alla ligamedlemmar har gått att spåra.

– Det krävs ganska många personer för att organisera en sådan här stöld. Man behöver folk som sköter transport, kör bilar och begår brott, säger Malin Bentzer.

– Med tanke på att man har kapacitet att begå flera stora inbrott på tämligen välbevakade företag visar det på att man har både kapacitet och organisation som möjliggör de här grova stölderna.

De kan röra sig fritt

Polisen tror att det handlar om en liga på 20-30 personer. DNA visar att samtliga kommer från Rumänien.

– I dagsläget saknar vi full kontroll på vilka som har haft de olika funktionerna, men vi har ganska god uppfattning om vilka individer det rör sig om. Och dessa kan röra sig ganska obehindrat i Schengenområdet där det är minimala gränskontroller, säger Malin Bentzer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BMW-ligan

Mer i ämnet