I fjol ryckte reäddningstjänsten ut till 51 anlagda bilbränder i Eskilstuna, vilket är en toppnotering. Den här bilden är tagen i stadsdelen Årby den 12 juli 2018. Foto: Anders Kjaersgaard

51 bilbränder i Eskilstuna förra året

Publicerad

Eskilstuna sticker ut i negativ bemärkelse beträffande anlagda bilbränder. Räddningstjänsten ryckte förra året ut 51 gånger för att släcka brinnande bilar – med den siffran placerar sig staden på en femteplats nationellt.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gjort en sammanställning över räddningstjänsternas samtliga samtliga utryckningar på bilbränder de senaste tio åren. Siffrorna visar att de totalt sett i Eskilstuna sedan 2009 ryckt ut till 240 anlagda bilbränder och det är under åren 2016-2018 som flest bilar har satts i brand.

2015 brann 19 bilar och året efter ökade den siffran till 44. Vad toppnoteringen på 51 bilbränder förra året beror på finns det inget enkelt svar på, säger kommunpolisen Peter Sigurd.

På femte plats i landet

– Det är många faktorer som spelar in. Vi kan inte säga om det handlar om social oro eller försäkringsbedrägeri, eller något annat. Det är väldigt sällan någon blir lagförd och väldigt sällan någon blir misstänkt, säger han.

Hårda fakta visar i alla fall att Eskilstuna 2018 placerade sig på en femteplats nationellt när det handlar om utryckningar på bilbränder, trots att kommunen återfinns först på 15:e plats sett till folkmängd.

Han tror att siffrorna kommer att peka i en mer positiv riktning när 2019 summeras.

– Det ska bli intressant att följa utvecklingen. Jag har inte fått några andra indikationer än att siffran minskar, säger han.

– Det här är en problematik som vi arbetar förebyggande med i den dagliga verksamheten.

Samarbetar

Polisen utför bland annat spaning och samarbetar med civilsamhället.

– Till exempel i kontakt med bensinstationer där vi vill få dem att inte tillåta ungdomar som kommer in med en petflaska att tanka någon liter. Det ska ske under ordnade former, säger han.

Bilbränder i Sörmland 2009-2018

Utryckningar till anlagda bilbränder 2009-2018. Siffrorna för 2018 inom parentes.

Eskilstuna – 240 (51)

Nyköping – 49 (7)

Katrineholm – 49 (2)

Strängnäs – 34 (4)

Flen – 16 (2)

Vingåker – 4 (1)

Oxelösund – 5 (1)

Trosa – 3 (2)

Gnesta – 5 (0)

Totalt ryckte räddningstjänsterna i länet ut till 70 anlagda bilbränder förra året. Det är en mindre än 2017.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.