Linda Steen får hjälp att betala fakturan som hon fick efter målet mot landstinget Sörmland. Foto: SVT/TT

Abortvägrande barnmorska får hjälp med rättegångskostnader

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskan Linda Steen, som vägrade utföra aborter och förlorade ett skadeståndsmål mot landstinget Sörmland, får hjälp att betala sina rättegångskostnader. Ett upprop för Ellionor Grimmark, som förlorat i ett liknande mål mot landstinget i Jönköping, har inbringat så mycket pengar att hon skänker delar av beloppet till sin barnmorskekollega.

Det är den kristna tidningen Världen i dag som berättar att barnmorskan Ellinor Grimmark lyckats samla ihop till de rättegångskostnader som hon drog på sig efter att ha stämt, och förlorat mot, Jönköpings landsting.

Ellionor Grimmark nekades, precis som Linda Steen, anställning hos landstinget då hon vägrat medverka vid aborter.

Överskottet går till Steen

Till Världen i dag säger Ruth Nordström, som är juridiskt ombud för båda barnmorskorna:

– Tillsammans med paret Grimmark har vi kommit fram till att överskottet ska gå till Linda Steens räkning.

Barnmorskan Linda Steen nekades anställning hos landstinget Sörmland efter att hon berättat att hon vägrade utföra aborter på grund av sin kristna tro. Hon stämde då landstinget eftersom hon bland annat ansåg att hennes religions- och samvetsfrihet hade kränkts.

Men Steen förlorade målet i Arbetsdomstolen och dömdes att betala landstingets rättegångskostnader på 1,2 miljoner kronor. Detta belopp får hon nu delvis hjälp att betala.

Norrmän har gett frikostigt

Enligt den kristna tidningen har Grimmarks upprop fått svenskar och framför allt norrmän att öppna plånböckerna. Tillsammans har de samlat in 700.000 kronor för att täcka hennes rättegångskostnader.

Sveriges Radio har tidigare berättat att de båda rättsfallen är den av en internationell kampanj som bland annat syftar till att påverka europeisk aborträtt, och som drivs av en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer, Alliance Defending Freedom, ADF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Abortvägrare nekades jobb som barnmorska

Mer i ämnet