Linda Steen och hennes juridiska ombud. Foto: SVT/Karin Fagerlund

Abortvägrande barnmorskor till Europadomstolen

Uppdaterad
Publicerad

Två barnmorskor som av religiösa skäl vägrar utföra aborter fortsätter nu sin kamp mot svenska landsting där de vägrats anställning.

Den ena är Linda Steen från Flen. Tillsammans med Ellinor Grimmark från Jönköping går hon nu till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, med säte i Strasbourg, och lämnar ett klagomål på Sverige. Barnmorskorna kräver också skadestånd för kränkning.

Förlorade skadeståndsmål

Linda Steen vägrade utföra aborter på grund av sin kristna tro och förlorade i november 2016 ett skadeståndsmål mot landstinget i Sörmland.

Detta ledde till att Steen, genom sin advokat Jörgen Olson, överklagade domen till Arbetsdomstolen.

LÄS MER: Norrmännen gjorde barnmorskan skuldfri

I maj stod det klart att AD inte tänkte ta upp hennes fall. Det var väntat, efter att Ellinor Grimmark i april förlorade ett mål i Arbetsdomstolen mot landstinget Region Jönköping. AD slog fast att regionen kunde kräva att alla barnmorskor är beredda att jobba med alla arbetsuppgifter på kvinnoklinikerna.

Klagomål lämnas på onsdagen

Barnmorskornas juridiska ombud anser dock att landstingens och AD:s inställning ger ett alltför snävt utrymme för människor med olika trosuppfattning i offentlig verksamhet.

Klagomålet lämnas till domstolen på onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.