Foto: SVT

Nu har abortvägrande barnmorskan överklagat

Uppdaterad
Publicerad

Abortvägrande barnmorskan Linda Steen, 42, har överklagat tingsrättens dom till Arbetsdomstolen. Enligt Södermanlands Nyheter säger sig Steen vara villig att driva fallet till EU-domstolen.

Barnmorskan Linda Steen, Flen, som vägrade utföra aborter på grund av sin kristna tro, förlorade ett skadeståndsmål mot landstinget i Sörmland.

Efter domen meddelade Lina Steen att hon skulle starta en större insamling för att kunna betala landstingets rättegångskostnader – 1,2 miljoner kronor.

Och det har hon, enligt sn.se, delvis lyckats med. Ett par hundra tusen har kommit in från privatpersoner i både Norge och Sverige, säger hon till tidningen.

Nu har hon även, via sin advokat Jörgen Olson, överklagat domen till Arbetsdomstolen. Att en överklagan skulle komma meddelade Linda Steens juridiska ombud redan när domen föll.

Läs mer: Barnmorska överklagar uppmärksammad abortdom

Tro förhindrar aborter

Steen arbetade som sjuksköterska vid en vårdcentral i Sörmland när hon bestämde sig för att studera till barnmorska mot studielön från landstinget.

I slutet av sin utbildning insåg Steen att det i jobbet skulle ingå att utföra sena aborter, vilket hon är emot på grund av sin kristna tro.

– Jag tycker att det är väldigt märkligt för det finns mycket annat jobb man kan göra som barnmorska. Man har ju stort behov av barnmorskor både i förlossningsvården och på BB, sa Linda Steen när SVT Nyheter Sörmland intervjuade henne i september 2015.

Med detta som grund stämde hon Landstinget Sörmland. Steen menade att arbetsgivaren kränkt hennes samvets- och religionsfrihet.

Tingsrätten valde att gå på landstingets linje. I barnmorskans uppgifter ingår att medverka vid abortvård, slog rätten fast.

Arbetspendlar till Norge

Numera veckopendlar Linda Steen från hemmet i Flen till Norge där hon jobbar som barnmorska, där det är tillåtet att vägra aborter.

Enligt Södermanlands Nyheter hoppas Jörgen Olson att målet ska tas upp före sommaren.

Ett liknande fall i Jönköping går upp till förhandling i arbetsdomstolen i januari. Även där ska arbetsdomstolen ta ställning till om det skett en kränkning av barnmorskans rätt till samvetsfrihet och religionsfrihet, liksom om barnmorskan blivit utsatt för diskriminering.

Läs mer: Linda vill inte utföra aborter – stämmer landstinget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Abortvägrare nekades jobb som barnmorska

Mer i ämnet