Linda Steen stämde landstinget på 80.000 kronor för att ha kränkt hennes religion- och samvetsfrihet. Foto: SVT/TT

Rätt att neka abortvägrande barnmorska jobb

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Sörmland gjorde rätt som nekade barnmorskan Linda Steen jobb på kvinnokliniken efter att hon vägrat genomföra aborter. Det meddelande Nyköpings tingsrätt under förmiddagen. – Det är tråkigt, men det var väntat, säger Linda Steen.

När Linda Steen berättade för sin arbetsgivare att hon på grund av sin kristna tro inte ville genomföra aborter, fick hon inte börja arbeta på en av kvinnoklinikerna i länet. Det slutade med en stämning mot landstinget för att ha kränkt hennes religion- och samvetsfrihet.

Under morgonen meddelade Nyköpings tingsrätt att landstinget hade rätt att neka henne anställning. Därmed får hon inget skadestånd. Tingsrätten håller dock med om att landstinget inskränkt hennes rättigheter, men inte tillräckligt.

”Kommer inte ge mig”

Linda Steen är besviken över att inte få medhåll i en fråga hon kämpat för så länge: samhetsfrihet. Men säger att domslutet det var väntat.

– Det är naturligtvis tråkigt. Men det här är viktigt och jag kommer sannolikt inte att ge mig efter första ronden, säger hon.

Varför vill du inte vara med och göra aborter?

– Jag hyser en stor känsla av att livet börjar med befruktning och att varje människa äger rätten till ett liv.

Ruth Nordström representerar en ideell juristorganisation och är ombud för barnmorskan Linda Steen. Här läser de tillsammans igenom domen i Nyköpings tingsrätt. Foto: SVT/Karin Fagerlund

Linda Steens juridiska ombud Ruth Nordström är besviken över domslutet.

– Det var förväntat men samtidigt hade vi en förhoppning om att man skulle kommit fram till något annat, säger Ruth Nordström.

Får betala miljonersättning

Enligt domen ska barnmorskan Linda Steen ersätta landstingets rättegångskostnader på över 1,2 miljoner kronor.

– Linda är personlig betalningsansvarig för det, men som ideell juristorganisation hoppas vi att många känner sig upprörda och vill hjälpa till att stötta, säger Ruth Nordström.

”Bra för verksamheten”

Solveig Lampe, HR-direktör på Landstinget Sörmland, har precis fått beskedet när SVT når henne.

– Jättebra att tingsrätten dömer på ett ett sätt som visar att patientens perspektiv går före och att inte enskilda medarbetare kan villkora sina arbetsuppgifter utifrån någon form av övertygelse, säger Solveig Lampe.

I ett liknande fall förra året stämdes Region Jönköping av en barnmorska. Även där bedömde Jönköpings tingsrätt att det inte handlade om diskriminering.

DOMEN I KORTHET

Artikel 9 i Europakonventionen ger var och en rätt till tro- och religionsfrihet.

Enligt domstolens resonemang har Linda Steens rättigheter inskränkts av landstinget. Men inskränkningen är tillåten eftersom det är samhällsviktigt att aborter kan utföras inom vården.

Med andra ord: Det har enligt Europakonventionens bestämmelser varit korrekt att ställa krav på att Linda Steen ska utföra aborter för att hon ska få anställning som barnmorska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.