Linda Steen, till höger, med sitt ombud Ruth Nordström då Nyköpings tingsrätt avkunnade dom i fallet förra året. Foto: Karin Fagerlund/SVT

Stöd från USA för abortvägrande barnmorskor

Uppdaterad
Publicerad

De fall med barnmorskor som vägrar att utföra aborter, däribland Linda Steen som stämde landstinget i Sörmland, en del i en internationell kampanj som syftar till att påverka europeisk aborträtt. Det rapporterar Ekot.

Under tisdagen inleds rättegången i Arbetsdomstolen om den småländska barnmorskan Ellinor Grimmark som vägrar att utföra aborter på grund av sin kristna tro. Tidigare har både Diskrimineringsombudsmannen och tingsrätten i Jönköping har slagit fast att Regionen inte diskriminerat henne.

Villig gå till EU-domstolen

I ett parallellfall stämde även barnmorskan Linda Steen landstinget i Sörmland efter att hon inte fått anställning på kvinnokliniken på grund av att hon av religiösa skäl inte vill utföra aborter. Även i det fallet gav tingsrätten landstinget rätt. Linda Steen har överklagat till Arbetsdomstolen och har sagt sig villig att driva fallet till EU-domstolen.

Abortvägrare nekades jobb som barnmorska

Internationell kampanj

Rättsfallen är enligt Ekot en del i en internationell kampanj som syftar till att påverka europeisk aborträtt. Bakom kampanjen döljer sig Alliance Defending Freedom (ADF), en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer.

Läs mer: RFSU menar att lobbyism ligger bakom abortmål

Ekot kan nu visa att ADF har gått in med stöd både juridiskt och ekonomiskt. Organisationen har skickat inlagor till de svenska domstolarna, och via deras hemsida kan pengar doneras till fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Abortvägrare nekades jobb som barnmorska

Mer i ämnet