Foto: SVT

RFSU menar att lobbyism ligger bakom abortmål

Uppdaterad
Publicerad

Idag fortsatte målet i Nyköpings tingsrätt där en barnmorska stämt landstinget Sörmland. En rättegång som RFSU ser som en ny strategi från abortmotståndare. Barnmorskans jurister menar dock att det handlar om mänskliga rättigheter.

– RFSU ser det här som en tydlig strategi från personer som vill driva en större fråga, en ny form för att minska tillgängligheten av aborter, säger Sara Bäckström jurist på RFSU.

Stäms på 80.000 kronor

Idag var det alltså tredje rättegångsdagen i målet där Linda Steen från Flen stämt landstinget Sörmland på 80.000 kronor för att hon inte fick jobbet som barnmorska efter att hon vägrat medverka vid aborter.

Linda Steens företrädare menar att landstinget Sörmland kränkt hennes mänskliga rättigheter, samt religion- och samvetsfrihet enligt Europakonventionen. Detta eftersom aborter ingår i anställningsavtalet som barnmorska.

Läs mer: Barnmorska vägrade aborter – nu börjar rättegången

”Skyldiga att respektera dem”

Ruth Nordström är jurist och företrädare för Linda Steen.

Enligt kritiker handlar det här mer om en princip och en lobbyverksamhet för antiabortrörelsen, är det så?

– När det gäller de mänskliga rättigheterna är vi skyldiga att respektera dem vare sig vi håller med en viss åsikt eller inte, säger Ruth Nordström.

Men det var inte riktigt svar på frågan, är det mer en lobbyverksamhet eller är det ett enskilt fall?

– Vi förespråkar vår huvudmans anspråk och för hennes talan, svarar Ruth Nordström.

Inget stöd för samvetsfrihet

Men Sara Bäckström, jurist vid RFSU, tillbakavisar att det skulle handla om att premiera mänskliga rättigheter.

– RFSU ställer sig något frågande till det. Det är en liten begränsad grupp människor som driver de här fallen, det finns inget parlamentariskt stöd för samvetsfrihet och eller för att riva upp nuvarande abortlagstiftning, säger Sara Bäckström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Abortvägrare nekades jobb som barnmorska

Mer i ämnet