Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är status och en normal väg att gå, säger advokaten Janne Krekola. Hör honom berätta i klippet ovan om hur han sett ungdomar komma in på den kriminella banan. Foto: SVT

Från fotboll till vapen – advokaten om att fler unga skjuter: ”Vi förstår det inte”

Uppdaterad
Publicerad

Många i Eskilstuna ansåg att en ny gräns i gatuvåldet hade passerats när en 16-åring blev ihjälskjuten i stadsdelen Nyfors hösten 2018. Men tre år senare kom den gränsen att passeras då en 14-årig pojke blev skjuten i ryggen i november förra året. Advokaten Janne Krekola har företrätt de två yngsta offren för skjutvapenvåldet i Eskilstuna.

– Det var omskakande för alla, säger han.

16-åringen blev ihjälskjuten på öppen gata och 14-åringen, idag 15 år, kommer att få bestående men för resten av livet. Advokaten Janne Krekola har under sina nästan 15 år som advokat sett på nära håll hur både gärningsmän och brottsoffer som tar till grovt våld blivit yngre. Han är inte förvånad över att antalet anmälningar om vapenbrott bland minderåriga ökar.

– Det har gått fort. Idag kan det vara så att någon känner sig kränkt och blivit förolämpad så går man och skjuter personen, säger han.

I videon ovanför hör du Janne Krekola berätta hur kriminalitet har blivit status och en karriär för en del unga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet