Chefsåklagare Tora Holst Foto: Jessica Gow/TT

Åklagaren om folkmordsdomen: ”Betyder väldigt mycket för de drabbade”

Uppdaterad
Publicerad
Tora Holst, chefsåklagare i fallet med den folkmordsdömde Eskilstunabon, är lättad över att hovrätten valde att fastställa tingsrättens dom.
– Jag tror domen betyder väldigt mycket för de drabbade, säger hon.
Men försvarsadvokaten anser att hon inte har fått gehör för sina invändningar om vittnenas tillförlitlighet.

Det har kallats det värsta brottet i Sveriges historia. 61-årige svensk-rwandiern Claver Berinkindi stod åtalad för att ha medverkat i massakrer på 10.000-tals personer.

– Kan vi inte lagföra det här så blir det nästan meningslöst att arbeta som åklagare, säger en märkbart lättad chefsåklagare, Tora Holst.

Svea hovrätt fastställde i dag tingsrättens livstidsdom mot 61-årige Claver Berinkindi. De enda påtagliga skillnaderna i domen gällde delarna om skadestånd.

”Betyder väldigt mycket”

I tingsrättens dom konstaterades att det skadeståndskraven måste regleras enligt rwandisk lag, och hur det skulle gå till hade inte kunnat gå att fastslå vid tidpunkten för domen.

I hovrättens dom får tio av av offrens efterlevande dela på motsvarande omkring 500.000 kronor.

– Jag tror det betyder väldigt mycket för de drabbade. Människor i det här landet är väldigt fattiga, och har inte kompenserats av staten, säger Tora Holst.

”Man ska vara väldigt försiktig”

Claver Berinkindis försvarsadvokat Hanna Lindblom har inte hunnit prata med sin klient, men säger att hon är väldigt besviken.

– Vi har inte fått gehör för våra synpunkter om vittnesmålen, som är 20 år gamla. Kan man verkligen ha de här starka minnesbilderna som vittnena säger sig ha, efter så lång tid? frågar hon sig.

Hon beskriver det därför som att hon inte har lyckats få gehör för rättssäkerhetsaspekterna hela vägen.

– Jag menar att man ska vara väldigt försiktig när man värderar de här uppgifterna.

Hanna Lindblom ska nu diskutera med Claver Berinkindi om de ska gå vidare med en överklagan till Högsta domstolen eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man dömd för folkmord i Rwanda

Mer i ämnet