Claver Berinkindi var inblandad i folkmordet i Rwanda, då 800.000 människor brutalt mördades. Foto: TT

Folkmordsmål i rätten igen

Uppdaterad
Publicerad

Det kanske grövsta brott som hamnat i svensk domstol tas nu upp på nytt i hovrätten sedan domen överklagats. Claver Berinkindi, som numera bor i Eskilstuna, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för folkmord i Rwanda 1994.

Stockholms tingsrätt fann den i dag 61-årige svensk-rwandiern skyldig till delaktighet i mord på tusentals människor i prefekturen Butare i södra Rwanda. Enligt åklagarsidans över 50 vittnen var han en lokal ledare som både anförde mördarhopar och deltog i dödandet när folkgruppen tutsi skulle utplånas.

Förnekar brott

Från måndagen prövas fallet i Svea hovrätt. Hovrätten kommer, liksom Stockholms tingsrätt gjorde, åka till Rwanda för att syna brottsplatserna.

Berinkindi förnekar brott. Hans advokat Hanna Lindblom har nya vittnen och ifrågasätter utpekandet av hennes klient.

– Hur kan man grunda en fällande dom på så gamla vittnesiakttagelser när det inte finns något annat? säger Lindblom till TT.

Lång rättegång väntas

Rättegången lär pågå minst till december. Dom väntas nästa år.

Berinkindi är den andre som fällts i Sverige för folkmordet i Rwanda. Den förste var Stanislas Mbanenande, som även han fick livstids fängelse i en dom 2013. Deras fall har tagits upp i Sverige eftersom de har blivit svenska medborgare.

Sammanlagt miste uppskattningsvis 800.000 människor livet i folkmordet.

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsi, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – oklart av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i.

Habyarimana hade då skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan RPF, vilket en del såg som ett svek.

Efter 100 dagars dödande störtade RPF folkmordsregimen och styr än i dag. Den forne gerillaledaren Paul Kagame är ännu president.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man dömd för folkmord i Rwanda

Mer i ämnet