Foto: TT

Dömdes till livstid för folkmord – nu överklagas domen

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunabon dömdes till livstids fängelse för folkmord i Rwanda. Nu har advokaten överklagat domen – och han anser att rättegången bör tas om från början.

Det var i mitten av maj som 61-årige Claver Berinkindi fälldes i Stockholms tingsrätt och dömdes till livstids fängelse för folkmord i Rwanda 1994.

Nu menar mannens advokat att ett grovt rättegångsfel har begåtts. I ett elva sidor långt överklagande till hovrätten kräver han att målet skickas tillbaka till tingsrätten för ny prövning.

Man dömd för folkmord i Rwanda

Förhör från 1998

Advokaten menar att ett polisförhör av rwandisk polis med mannen 1998 inte skulle ha tillåtits att användas som bevis under den svenska rättegången. Då tingsrätten flera gånger har hänvisat till uppgifter i det rwandiska förhöret i sina domskäl anser advokaten att ett grovt rättegångsfel har begåtts.

Advokaten anser därför att tingsrätten borde ta om fallet.

Eskilstunabon: Jag är oskyldig

Claver Berinkindi är svensk medborgare och kom till Sverige 2002, från Rwanda, och bor i Eskilstuna. Han menar fortsatt att han är oskyldig till samtliga gärningar och att han inte alls skulle ha varit på plats där folkmorden begicks.

I tingsrätten dömdes 61-åringe för att han ska ha lett folkhopar som högg och sköt ihjäl tusentals människor i Rwanda under folkmordet våren 1994.

Sammanlagt dog omkring 800 000 människor i folkmordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man dömd för folkmord i Rwanda

Mer i ämnet