Åklagare Anna Asklöf tänker överklaga den friande domen mot en kvinna som tidigare åtalats för mord på en man i 50-årsåldern. Enligt kvinnans försvarare, advokat Björn Hurtig, är det än så länge oklart om kvinnan tänker överklaga någon del i domen. Foto: SVT

Åklagaren: ”Jag kommer överklaga domen”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Anna Asklöf tänker överklaga domen mot kvinnan som nu friats för mord, men bland annat dömts för brott mot griftefriden. Kvinnan och hennes advokat har inte bestämt hur de ska göra.

– Mycket står på spel, säger Björn Hurtig, kvinnans advokat.

Kvinnan som friades för mord på en man som hittades död i en utbränd bil utanför Eskilstuna dömdes för både brott mot griftefriden och grovt bedrägeri.

Uppsåt inte bevisat

Eskilstuna tingsrätt menar att det inte är bevisat att hon uppsåtligt dödat en man i 50-årsåldern. Däremot anser de att hon bland annat transporterat och bränt den döde mannens kropp. Hon ska också ha lurat till sig pengar från mannen.

Mordet i Hedlandet

Anna Asklöf, som är åklagare i målet, tänker överklaga domen:

– Kan bara säga att jag kommer att överklaga domen. Majoriteten i tingsrätten har kommit till helt fel slutsats. Det är inte rimligt att jag ska kunna bevisa en exakt dödsorsak när den dödes kropp är i stort sett helt uppbränd, skriver hon i ett mejl till SVT.

”Delvis nöjd”

Enligt kvinnans försvarare, advokat Björn Hurtig, är hans klient delvis nöjd med domen.

– Hon är i huvudsak lättad. Hon frias från mord, men är lite besviken för att hon döms för de två andra gärningarna, säger han.

Enligt Björn Hurtig har kvinnan inte bestämt sig för om hon vill överklaga de delar i domen hon döms för, alltså brott mot griftefriden och grovt bedrägeri.

Inte bestämt om överklaga

– Det är inte bestämt än. Nu ska vi läsa domen fram och tillbaka. Det är mycket som står på spel, och så får vi se hur åklagaren gör.

Hon har uppgett att hon tänker överklaga.

– Ja, jag har också hört det. Men vi får se vad hon gör i slutänden.

Din klient har varit häktad under lång tid. Hur ser ni på det?

– Just nu gör vi ingenting, utan väntar på att domen ska överklagas eller vinna laga kraft. Vinner den laga kraft så kommer vi troligtvis kontakta JK (Justitiekanslern red. anm.). När man suttit häktad så lång tid och sedan frias kan man ha rätt till skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Hedlandet

Mer i ämnet