Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen hittade en vit skåpbil av märket Mercedes i december 2018. En man hittades död i det utbrunna fordonet. I klippet ovan berättar rådmannen Hans Öjemark hur tingsrätten har resonerat. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kvinna frias från mord – döms för brott mot griftefriden

Uppdaterad
Publicerad
Den kvinna som åtalades misstänkt för mord utanför Eskilstuna har friats från det misstänkta brottet av tingsrätten. Hon döms dock för brott mot griftefriden och grovt bedrägeri genom olovlig identitetsanvändning och urkundsförfalskning till två år och sju månaders fängelse.

En man i 50-årsåldern hittades död i en utbränd bil i Hedlandet utanför Eskilstuna i december 2018. Tidigt i utredningen greps kvinnan, som haft en relation med mannen. Kvinnan och mannen var hemmahörande i Hallstahammars kommun.

Kvinnan som kom att misstänkas för mord på mannen satt häktad under hela tiden som utredningen fortgick, men efter avslutad rättegång i mitten av juni släpptes hon på fri fot.

Frias från mord – döms för brott mot griftefriden

Nu frias hon från mord men döms för brott mot griftefriden och grovt bedrägeri genom olovlig identitetsanvändning och urkundsförfalskning.

Under rättegången i Eskilstuna tingsrätt har målsägandena och ett flertal vittnen hörts. Bland annat poliser, jägare, lantbrukare på Hedlandet, boende utanför Eskilstuna och i en mindre ort i Västmanland. Dessutom rättsläkare och forensiker.

Tingsrätten konstaterar att varken obduktionsrapporten eller rättsläkaren har kunnat fastställa dödssätt eller dödsorsak för mannen. Åklagarens bevisning i målet har mestadels bestått av indicier och det finns inga vittnen till mannens död, menar tingsrätten.

Däremot menar rätten att det är bevisat att kvinnan både transporterat och bränt den döde mannens kropp. Och man finner det klarlagt att kvinnan ”på något sätt aktivt är inblandad” i mannens död.

Åtalet omfattar bara ”uppsåtligt dödande”

Tingsrätten förklarar i domen att det väckta åtalet bara omfattar uppsåtligt dödande. Och även om omständigheterna kring mannens försvinnande är mycket graverande för kvinnan så finns inget klart stöd för uppsåtligt dödande. Enligt rätten kan det tänkas finnas flera alternativa händelseförlopp, något som försvårar lagföring.

Domstolen menar också att det är bevisat att kvinnan lurat till sig pengar från mannen.

Får räkna av häktningstid

Kvinnan döms till fängelse i två år och sju månader, men då hon har varit häktad sedan den 28 december 2018 på grund av misstanke om mord får hon avräkna den häktningstiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Hedlandet

Mer i ämnet