Polisen släpper bild efter att man hittade en död man i en utbrunnen vit skåpbil av märket Mercedes-Benz i december på Hedlandet utanför Eskilstuna. Foto: Polisen

Ny vändning i Hedlandetfallet – kvinna häktad misstänkt för mord

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt avslutade hovrättsförhandlingen mot kvinnan för tre veckor sedan och i fredags beslutade domstolen att kvinnan skulle häktas i sin frånvaro, vilket Expressen var först med att berätta. Hon ska i måndags självmant ha kommit in till polisen.

– Nu har inte hovrätten kommit med sin dom men jag tolkar deras häktningsbeslut som att hon kommer dömas för mord, säger Anna Asklöf kammaråklagare.

Mannen anmäldes försvunnen den 10 december 2018. En kort tid därefter hittades mannen, som var i 50-årsåldern, död i en utbrunnen bil i naturområdet Hedlandet.

– Det jag lagt fram som en hypotes är att hon har sövt honom med någon form av sömnmedel eller satt honom ur spel. Hon kan ha kvävt honom efter det men det är en hypotes. Kroppen var så uppbränd att vi inte kunnat få fram en dödsorsak, säger Anna Asklöf.

Köpte ved

Misstankarna riktades mot hans sambo, som senare skulle åtalas för mord, brott mot griftefriden och bedrägeri medelst olovlig identitetsanvändning och urkundsförfalskning. Det sistnämnda handlar om att hon har fört över pengar från sambon till sig själv.

Kvinnan hade också vid tiden för mannens försvinnande handlat rengöringsmedel, 160 liter björkved, tändvätska och tändstickor.

Åklagarens teori har varit att mannen kvävts. Men eftersom kroppen var så svårt bränd har ingen dödsorsak kunnat fastställas. Tillräckliga bevis för att kvinnan dödat mannen saknades ansåg tingsrätten, som friade henne för mord.

Förvarat i källaren

Däremot ansåg rätten det bevisat att hon förvarat kroppen i en jordkällare vid sitt hus och bränt den. Hon fälldes därför för brott mot griftefriden, samt för bedrägeri. Eftersom kvinnan suttit häktad länge under utredningen och kunde avräkna den tiden från fängelsestraffet, släpptes hon på fri fot när tingsrättsförhandlingen avslutades.

Åklagaren Anna Asklöf överklagade domen till hovrätten, och förhandlingen ägde rum under hösten .

– Det var precis samma bevisning som i tingsrätten, säger Anna Asklöf.

Efter att huvudförhandlingen avslutats kommer alltså beskedet om att kvinnan åter ska häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Kvinnan har hela tiden nekat till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Hedlandet

Mer i ämnet