Reena Devgun uppmanar den som har de stulna kungakronorna att vara försiktig. Foto: Polisen/TT

Åklagaren uppmanar tjuvarna: Var försiktiga med kronjuvelerna

Publicerad

De kungliga regalier som stals från domkyrkan i Strängnäs är känsliga och riskerar att förstöras om de inte hanteras varsamt. Därför går åklagaren i ärendet, Reena Devgun, ut och uppmanar de som nu har regalierna att hantera dem försiktigt.
– Det är väldigt ömtåliga föremål, emaljen kan spricka och tyget mögla, säger hon.

Det var i programmet Efterlyst på Aftonbladet som Reena Devgun först gick ut med uppmaningen till tjuvarna. Anledningen är att det nu gått en tid sedan de två kungakronorna och riksäpplet stals och att man oroar sig för hur de förvaras.

– Det finns ett skäl att de förvarades som de gjorde, säger Reena Devgun.

Kan ha skadats under stölden

Emaljen i de stulna kronorna, som är från 1611-talet, kan spricka om de kommer i kontakt med vatten och det finns även risk för att tyget möglar. Enligt henne kan det ha kommit vatten in i regalierna redan under stölden.

– Det gick väldigt fort och de flydde med hjälp av en båt. Det är en farhåga som man inte ska ta för lätt på, Reena Devgun.

Åtal väntas innan jul

En 21-årig man sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för stölden. Minst en ytterligare person ska ha varit inblandad och polisen misstänker att det rör sig om fler. Men enligt Reena Devgun kan man inte vänta för länge innan man väcker åtal mot 21-åringen.

– Vi hoppas kunna avsluta utredningen mot honom innan jul, säger hon.

Själv nekar han till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet