Alek behöver en halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

En halv miljon kronor behövs för att Alek ska kunna gå igen. När kompisarna fick veta det ordnade de en insamlingsdag på skolan.

Alek Poulten bor i Trosa och har cerebral pares vilket gör att hans ben inte fungerar. Om han får en speciell operation kanske han till och med kan gå igen.

Problemet är bara att operationen måste göras i USA och då får man inte hjälp med pengar från svenska myndigheter.

Alek på egna ben

En överraskning

Familjen Poulten har bott i pappa Phillips hemland England och där har man också försökt samla in pengar. Där finns en tradition av att stödja människor genom insamlingar på ett annat sätt än vad som är vanligt i Sverige.

När Aleks klasskompisar fick idén att samla in pengar kom det därför som en överraskning för hela familjen.

– Jag blev chockad, på ett positivt sätt. Vi har fortfarande lite svårt att hålla tårarna borta när vi pratar om det. Det är ju barnen själva som har gjort det här, säger Phillip Poulten.

”Jag ville göra någonting”

Initiativtagare var Aleks klasskompis Ebba Fogelin.

– Jag satt och käkade frukost och såg en artikel om Alek i tidningen, och då kände jag att jag ville göra någonting för Alek. När jag kom till skolan samlade jag mina bästa kompisar och sedan gick vi på ett möte med rektorn, berättar Ebba.

Det mötet ledde till söndagens stora insamling. Inne i skolan och utanför har det funnits olika aktiviteter för att samla in pengar, lotterier, försäljning av fika, grillning och disco på skolans skridskobana.

Hittills har insamlingar i Sverige och England fått in ungefär 270.000 kronor av de 500.000 som behövs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alek på egna ben

Mer i ämnet