Foto: SVT

Alla femmor får gå om

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga elever som gick ut femte klass på Gripsholmsskolan i Mariefred kommer att gå om femman. Idag beviljade rektor Nina Lidfors alla ansökningar som kommit in från föräldrarna.

Skolan har sökt tillstånd för att bedriva undervisning i årskurs 6, men eftersom ansökan skickades in för sent så gäller tillståndet först från och med januari. Eleverna skulle alltså behöva gå första terminen i sjätte klass på någon annan skola, eller att en annan skola, med gällande tillstånd, står som huvudman för årskurs 6 under hösten.

För att eleverna inte ska behöva lämna skolan den kommande terminen valde föräldrarna att ansöka om att eleverna ska gå om femman. Enligt 4 kap 6 paragrafen i Skolförordningen finns denna möjlighet. Så har iallafall föräldrarna tolkat förordningen.

Samtliga 22 elevers vårdnadshavare har skickat in ansökan om eleverna ska få gå om femte klass. Samtliga har också fått detta beviljat i ett beslut som rektor Nina Lidfors tagit idag. Detta kan dock innebära att eleverna får gå om hela femte klass, även om skolan formellt har tillstånd för sjätte klass från och med januari.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.