Forskaren Mehrdad Darvishpour på Mälardalens högskola har analyserat varför attityden till mångfald har förändrats. Foto: SVT/TT

Allt färre svenskar positiva till mångfald

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna blir allt mer negativa till mångfald, det visar Mångfaldsbarometern från Gävle högskola.

– Sverige har aldrig varit så polariserat som i dag, säger Mehrdad Darvishpour, docent vid Mälardalens högskola.

Forskningsprojektet Mångfaldsbarometern har pågått sen 2005 och bygger på enkätstudier som kartlägger svenskarnas attityd till mångfald.

Årets upplaga visar att andelen svenskar med positiva attityder till etnisk mångfald och invandring minskade från 77 procent 2014 till 55 procent år 2016.

Hårdare samhällsklimat

Mehrdad Darvishpour är en av forskarna som har analyserat vad attitydförändringen beror på med hjälp av olika teorier.

– Efter flyktingströmmen 2015 har klimatet hårdnat mot invandrare och inte minst flyktingar, säger han.

Men att vara kritisk mot invandringen behöver ju inte innebära att man är kritisk till mångfald?

– Det har du rätt i, men vi har ändå sett att kritiken mot invandring och mångfald ofta går ihop, säger han.

Unga mer positivt inställda

I undersökningen framgår det att attityden till mångfald kan skilja sig mellan olika samhällsgrupper. Enligt forskarna är personer i åldern 18-30 år mer positivt inställda till mångfald än de som är över 65 år.

– Ungdomar är de som hänger med i den globala utvecklingen så det är inte överraskande att det är den gruppen som sticker ut, säger Mehrdad Darvishpour.

”Sverige har aldrig varit så polariserat”

Även om studien visar att attityderna överlag blivit mer negativa, så är fortfarande en majoritet av de svarande positivt inställda till mångfald i samhället.

Men om det handlar om att Sverige gått in i en ny tid eller om det är en tillfällig attitydförändring är enligt forskarna svårt att sia som.

– Sverige har aldrig varit så polariserat som i dag, det kan man konstatera, men hur utvecklingen kommer att se ut är svårt att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.