Therese Dolk, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Södermanlands län, ger tips på vilka tecken som kan innebära att din kompis är på väg att bli bortgift mot sin vilja. Foto: SVT

Allt fler barn och unga tvingas gifta sig under sommaren

Publicerad

Sommaren är den period på året då flest barn och unga tvingas åka utomlands för att gifta sig. Nu satsar länsstyrelserna i landet på en kampanj mot bortgifte.

Under årets första fyra månader har den nationella stödtelefonen hos Länsstyrelsen i Östergötland tagit emot samtal som visar att 21 barn och unga förts ut ur landet mot sin vilja.

Och antalet samtal som handlar om tvångsäktenskap ökar.

– Det är positivt att det ökar för det finns gråzoner kring det här, säger Therese Dolk, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Ungdomar i fokus

Länsstyrelserna i landet har fått ett uppdrag från regeringen att samordna arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

I år riktar sig kampanjen mot ungdomar och uppmanar dem att särskilt se efter sina kompisar under sommaren.

– Det är fler som åker till sina hemländer och gifter bort sina barn. Därför satsar vi på kampanjen under den här tidsperioden, säger Therese Dolk.

Dessa kontaktar du

Misstänker du att ett barn eller en ungdom är på väg att giftas bort kan du ringa till Länsstyrelsen i Östergötlands stödtelefon. Therese Dolk tipsar också om att vända sig direkt till skolan, socialtjänsten eller Polisen i akuta fall.

I klippet ovan får du reda på vilka tecken du bör leta efter som kan tyda på att din kompis riskerar att tvingas gifta sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer