Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör budget- och skuldrådgivare Kristina Karlsson berätta om varför allt fler unga ansöker om skuldsanering. Foto: SVT

Allt fler behöver hjälp med skuldsanering: ”Lätt att ta lån idag”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet Gnestabor som söker hjälp att betala sina skulder har ökat markant under det senaste året, jämfört med tidigare år, det menar kommunens budget- och skuldrådgivare Kristina Karlsson. Enligt henne är en anledning att det bland annat har blivit lättare att låna pengar och hon ser även att det till stor del är unga män och kvinnor som söker hjälp.

– Vi har övervägande kvinnor som söker sig till oss och det kanske beror på att de har lättare att be om hjälp, säger Kristina Karlsson.

Förra året fick Gnesta kommun in 33 ärenden av skuldsanering, jämfört med året innan då den siffran låg på 18.

”Oro runt ekonomi”

I Eskilstuna har kommunen också sett en ökning och där ser de framförallt att stigande priser är en faktor till att allt fler behöver hjälp.

– Nu hör folk av sig på grund av rådande läge. Det finns en oro runt ekonomin och det blir så påtagligt bara när man går och handlar. De som tidigare inte har behövt oroa sig gör det nu, säger Elisabeth Martinius Nilsson som är budget- och skuldrådgivare i Eskilstuna kommun.

Hör budget- och skuldrådgivare Kristina Karlsson berätta om varför allt fler unga ansöker om skuldsanering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.