Allt fler sörmlänningar har tillgång till snabbare bredband men flera kommuner backar i utvecklingen utanför tätorten. Foto: TT

Allt fler i Sörmland kan ansluta sig till snabbare bredband

Publicerad

Allt fler kan ansluta sig till snabbare bredband. Det visar Post- och telestyrelsen, PTS, i en kartläggning över mobiltäckning och bredbandsnät under 2020. I Sörmland sticker Flen ut med den största ökningen av snabbare bredband, samtidigt som flera kommuner tvärtom backar.

PTS kartläggning visar att 95 procent av alla hushåll och företag i Sverige hade möjlighet att ansluta sig till bredband med hastigheter om 1 Gbit/s i oktober 2020, vilket är en ökning med 2,8 procentenheter jämfört med 2019.

I Sörmland har Flensborna fått ta del av den största bredbandsutvecklingen. Här har 4,92 procentenheter fler kunnat ansluta sig till bredband med hastigheter om 1 Gbit/s i oktober 2020 jämfört med 2019.

Bredabandsklyftan växer i vissa kommuner

Kartläggningen visar att bredbandsklyftan mellan tät- och glesbebyggda områden finns kvar, även om den minskar. 2019 hade 59 procent av alla hushåll utanför tätbebyggda områden tillgång till snabbare bredband. 2020 låg siffran på 68 procent.

I Sörmland är det åter igen Flen som sticker ut. Närmare 20 procent fler utanför tätorten fick under 2020 tillgång till fast bredband om minst 100 Mbit/s och närmare 17 procent fler fick tillgång till fast bredband om minst 1 Gbit/s.

Samtidigt har det tvärtom skett en minskning i flera sörmländska kommuner. I Vingåker har tillgången till fast bredband om minst 100 Mbit/s minskat med 0,75 procent 2020 jämfört med 2019. Minskningen av fast bredband om minst 1 Gbit/s är ännu större – 5.85 procent.

Även Katrineholmsborna som bor utanför tätorten fick sämre tillgång till snabbare internet och i Trosa skedde en minskning av tillgången till fast internet om minst 1 Gbit/s med 2,87 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.