Dottern till mamman som dog i covid-19 menar att hon hade överlevt om hon hade fått rätt hjälp. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Covidsjuk kvinna uppmanades stanna hemma och dog – nu anmäls vården

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Högsjö i Vingåkers kommun dog i covid-19 kort efter att ha hjälpt sin styvpappa som dog i sjukdomen.

Kvinnan hade flera gånger kontaktat vården då hon själv var mycket dålig, men fick upprepade gånger rådet att stanna hemma.

Detta enligt en Ivo-anmälan som kvinnans dotter gjort.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare träffat sonen till kvinnan som dog. Han berättade att hon hade haft 40 graders feber i nio dagar och uppgett för vården att hon varit i nära kontakt med en covid-smittad. Dessutom hade hon hade haft hjärtinfarkt och led av kol.

Uppmanades stanna hemma

Men trots detta fick hon enligt anmälan upprepade gånger till svar att vara kvar hemma och vila när hon kontaktade vården.

I anmälan till inspektionen för vård och omsorg står det att kvinnan bara några dagar efter rådet avled på akuten.

”Hon bad om att få komma in och testa sig och ännu mera efter att styvpappan blev bekräftad med covid-19. (...) Vi tycker att mamma borde ha blivit kallad direkt som han blev konstaterad som covid-19 patient eftersom sjukvården visste att mamma var sjuk själv.”, skriver dottern i anmälan.

Anmälan ska utredas

Vidare skriver dottern att läkare på akuten ska ha sagt att dödsorsaken var covid-19 och att fallet inte hade hanterats korrekt. 

Ärendet ska nu utredas av IVO.

SVT har tidigare varit i kontakt med Region Sörmland i ärendet. Man har då svarat att man inte kommenterar enskilda fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.