Tony Karlsson med dottern Astrid Martinsson sörjer två familjemedlemmar som gått bort till följd av coronaviruset. Foto: Privat

Sonen: ”Hon dog medan hon pratade med min pappa”

Uppdaterad
Publicerad

Under loppet av en vecka har Tony Karlsson i Högsjö förlorat både sin styvmorfar och sin mamma.
– Jag tror att min mamma hade levt idag om hon hade fått hjälp i tid, säger han.

Förra veckan avled tre Högsjöinvånare till följd av coronaviruset. Två av dem var Tony Karlssons närstående. Först gick hans styvmorfar bort och kort därefter hans mamma.

– Hon ställde alltid upp för sina vänner och barn. Tog hand om sina barnbarn när vi var tvungna att jobba natt. Och så var hon aktiv genom facket på jobbet och hjälpe alla där, berättar Tony Karlsson och fortsätter:

– Jag är säker på att hon hade levt idag om hon hade fått hjälp tidigare.

Låg hemma med 40 graders feber

Tonys styvmorfar gick bort den 17 mars efter att ha legat på sjukhuset i tio dagar. Han var i 80-årsåldern och led av ålderskrämpor, men ska enligt Tony inte haft några andra allvarliga sjukdomar. Efter att ha åkt in med sin styvpappa till sjukhuset tog det ett par dagar innan Tonys mamma själv insjuknade.

– Mamma låg hemma i nio dagar med 40 graders feber och orkade inte göra något, även när hon fick ner febern med smärtstillande. Hon ringde både vårdcentralen och 1177, men trots att hon haft hjärtinfarkt och led av kol så fick hon bara till svar att vara kvar hemma och vila, berättar Tony.

”Läkarna försökte få henne tillbaka men det var för sent”

När Tonys styvmorfar hade gått bort kunde familjen läsa i hans journaler på nätet att han hade drabbats av coronaviruset. Ingen från sjukvården hade ringt och informerat om detta så Tonys mamma ringde själv till 1177 och påtalade att hon varit i kontakt med en coronasmittad och mådde dåligt. Trots det fick hon fortsatta rekommendationer om att stanna i hemmet.

– Sen gick hennes feber plötsligt ner och vi trodde att allt var över men på lördagen började det sticka i hennes armar. Samma kväll skjutsade pappa henne in till akuten för man misstänkte att hon fått vitaminbrist under den långa tiden som hon hade feber, berättar Tony.

– Farsan släppte av henne, parkerade och när han kom in på akuten så hade personalen redan hittat avvikelser på mammas hjärta. Pappa och mamma fick ett rum. Mamma låg på en brits och pappa satt bredvid och så dog hon medan de pratade. Läkarna försökte få henne tillbaka med hjärtmassage men det var för sent.

Testades positivt för corona

Ett och ett halvt dygn senare fick familjen besked om att mamman var coronasmittad. Hon hade testats efter att hon hade gått bort. Sonen Tony och resten av familjen är säkra på att mamman hade varit vid livet om hon fått komma in till sjukhuset i tid.

– Nu hoppas jag att inte fler liv har kastats i sjön, säger Tony.

SVT Sörmland har varit i kontakt med Region Sörmland för en kommentar.

– Vi kommenterar inga enskilda fall, säger Fredrik Gustavsson, presstalesperson på regionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet