Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Högsjö, en tätort i Vingåkers kommun med cirka 700 invånare. Foto: SVT

Tre dödsfall i Högsjö efter coronautbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Högsjö, en tätort i Vingåkers kommun, har endast 700 invånare. Trots det levde tre av de sju personer som avlidit till följd av corona i Sörmland just här.

Lilla Högsjö har förlorat tre personer på kort tid till följd av coronaviruset, vilket Aftonbladet var först att berätta. I helgen dog en kvinna i 60-årsåldern, som var anhörig till den först avlidna personen i Högsjö till följd av covid-19.

Kände avlidne mannen

Den man i 80-årsåldern som först avled i Högsjö var med i ortens PRO-grupp. Det berättar en person som vill vara anonym för SVT Sörmland.

– Vi träffades ungefär en gång i månaden på våra PRO-träffar och så spelade vi boule tillsammans, säger kvinnan, som själv snart fyller 80 år.

Inte så orolig

Hon berättar att hon själv inte känner sig så orolig, trots att hon bor i den hårt drabbade orten och tillhör en riskgrupp.

– Jag undviker folksamlingar och vi kan få beställa mat till dörren. Men jag tror att de flesta är oroliga eftersom ett sådant här litet ställe är drabbat, säger hon.

Högsjö är en tätort i Vingåkers kommun med cirka 700 invånare. Foto: SVT

Karina Mattsson är områdeschef för äldreomsorgen i Vingåkers kommun. Hon berättar att det finns en oro bland hemtjänstpersonalen med anledning av de dödsfall till följd av covid-19 som inträffat i Högsjö.

”Vi följer alla råd”

– De är inte så oroliga för sin egen del, utan mer för att eventuellt sprida smitta eller bli anklagade för att göra det. Men vi följer alla råd och restriktioner som finns och har den utrustning man rekommenderar. Vår medicinskt ansvariga sjuksköterska har kontakt med regionen och informerar personalen. Att stanna hemma om man känner sig det minsta sjuk har också anammats av personalen.

Rykten florerar

Enligt Karina Mattsson florerar en del rykten kring smittspridningen, men ingen ordentlig smittspårning har gjorts eftersom inga prover tagits på personal, enligt regionens riktlinjer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet