En campinggäst har anmält en granne för olaglig kameraövervakning. Varken kameran eller husvagnen på bilden har med sammanhanget att göra. Foto: TT

Anmäler campinggranne för kränkande kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

En säsongscampare i Eskilstuna kommun har anmält sin campinggranne till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.

Camparen använder sin plats under vintersäsongen och samtidigt har grannen åkt utomlands under en längre period. Grannen har satt upp en övervakningskamera i sitt husvagnsfönster under tiden hen är borta. Men det uppskattas inte av camparen som menar att kameran är riktad på så sätt att den får med camparens förtält och uteplats. Dessutom uppges kameran även kunna fånga bilder från en allmän gång- och körväg.

Kränkande

I anmälan skriver camparen att det hela känns kränkande. Anmälaren uppger sig ha varit i kontakt med den bortresta grannen via mejl och bett om att kameran ska tas bort – men fått svaret att kameran inte är inkopplad och att det hela alltså inte är brottsligt.

Polisanmälan

”Jag motstrider detta då det inte är en attrapp, utan en kamera som annars används, samt att jag omöjligt kan veta om den är i drift. Kameramodellen loggas in på via en app i mobilen”, skriver anmälaren som också uppger att hen har för avsikt att göra en polisanmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.