Pelles missbruk började tidigt. Hör hans syster Anna Bergfors berätta om sin bror som dog av en överdos, trots familjens kamp för att hjälpa honom. Foto: Privat/SVT

Annas 22-åriga bror Pelle dog av överdos: ”Förlusten avgrundsdjup”

Uppdaterad
Publicerad

Den 28 november 2002 dog Anna Bergfors bror Pelle Kåll i en överdos, bara 22 år gammal. Han hittades i sin mammas säng i Eskilstuna med elva olika preparat i kroppen.

– Förlusten är avgrundsdjup, säger Anna Bergfors.

Sedan slutet av 90-talet har dödligheten av narkotika hos unga ökat kraftigt i Sverige. I Sörmland har 27 personer i åldrarna 15-29 dött i överdoser under de senaste fyra åren. 15 av dessa bodde i Eskilstuna och fem i Nyköping, resten var utspridda i övriga Sörmland.

Pelle Kåll i Eskilstuna miste livet på grund av sitt narkotikamissbruk. Familjen sökte och fick hjälp från både socialtjänsten och skolan, men det var inte nog. I klippet berättar hans syster Anna Bergfors om Pelles liv, hans missbruk och om hennes sorg.

Så får du hjälp

Om du har problem med narkotika eller är anhörig till någon som har det kan du få hjälp.

• Oavsett ålder kan du vända dig till din vårdcentral. Här finns mer information om Region Sörmlands stöd.

• Ungdomar kan vända sig till en ungdomsmottagning eller elevhälsan på skolan.

• Du kan få behandling på nätet, till exempel ”Cannabishjälpen”.

• Eller så kan du vända dig till en förening, som till exempel ”Anonyma narkomaner”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet