Detta är en genrebild som inte är kopplad till personerna i texten. Foto: TT

Sjuksköterska sökte i patientjournal efter dejtmeddelande – får prövotid

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Katrineholm ska genomgå en treårig prövotid efter att ha gjort slagningar i en patients journal.

Kvinnan arbetade som sjuksköterska på ett sjukhus när hon gjorde sökningar på en man i patientregistret utan att ha rätt till det. Hon hade fått ett obehagligt meddelande från honom på en dejtingsajt och ville kolla upp honom. För detta dömdes hon för dataintrång. I polisförhör har hon sagt att det var ”uridiotiskt”.

Nu har även Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd utrett fallet, och kommit fram att kvinnan gjort sig skyldig till ett brott som påverkar förtroendet för henne.

Katrineholm

Ska följa en plan

Nämnden har därför bestämt att hon ska åläggas tre års prövotid där hon arbetar enligt en särskild prövotidsplan – ett sätt att försäkra sig om att hon arbetar enligt de regler som finns. Prövotid är en disciplinåtgärd som ersatt det tidigare systemet med varning och erinran i och med att patientsäkerhetslagen ändrades år 2011.

Kvinnan arbetar fortfarande inom vården men på en annan arbetsplats. Hon har godtagit den prövotidsplan som nämnden har beslutat om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Katrineholm

Mer i ämnet