Så kan röstens åldrande bromsas. Anti-aging-coach Susanne Carlström visar några övningar. Foto: Björn Gustavsson/SVT

Övningar kan bromsa röstens åldrande

Publicerad

Hur håller man rösten ung så att man kan sjunga hela livet? Det gav Sensus studieförbund svar på under ett seminarium på ”Folk och kultur”.

Körsång är den vanligaste amatörkulturverksamheten i Sverige. Många körer har allt fler äldre medlemmar. Men det finns sätt att hålla rösten ung, så att man kan fortsätta sjunga länge.

På tredje dagen av konventet ”Folk och kultur” höll Sensus studieförbund en workshop om anti-aging för rösten.

Metoden har utvecklats av sångprofessorn Elisabeth Bengtson-Opitz.

Aldrig för sent att börja

Det handlar om övningar för att lära sig andas med magen. Det handlar också om vokal- och konsonantövningar för att bromsa röstens åldrande.

Och det är aldrig för sent att börja öva.

– Man kan börja när som helst och hur sent som helst. Men det är bättre att börja tidigare, säger Susanne Carlström, sångpedagog, körledare och anti-aging-coach.

Körsång bra för hälsan

Att körsång är bra för hälsan har forskare kommit fram till. Nivåerna av må bra-hormonet endorfin kan bli förhöjda av körsång.

– Det är gynnsamt för välbefinnandet, särskilt för amatörer. Proffs får inte samma fina påslag, eftersom det involverar en viss stress när man ska prestera på ett visst sätt, förklarar hon.

Vill man lära sig anti-aging för rösten kan man ta kontakt med någon av de 20 coacher som finns i Sverige.

– Man kan också gå med i en kör, och så kan kören bjuda in en anti-aging-pedagog som håller en lektion, säger Karin Sundin, verksamhetsutvecklare på Sensus studieförbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer