Foto: Per Karlsson

Åpromenaden ska bli klar till våren

Uppdaterad
Publicerad

Parken börjar anläggas nästa år och åpromenaden förstärks just nu vilket innebär att Behmbron för tillfället är avstängd.

Omvandlingen av Kvarteret Åkroken i Nyköping har dragit ut på tiden. Hittills har bara ett parkeringshus byggts. Åpromenaden har också varit avstängd i flera år på grund av komplikationer.

– Just nu håller vi på och pålar och gör en ny strandskoning. Den gamla har gett sig, säger Pat Radestedt, planeringschef.

Till våren räknar man dock med att förstärkningen och promenaden är klar. Dessutom har kommunstyrelsen nu beslutat att starta förprojektering av parkområdet vilket gör att man kan börja anlägga parken på vissa ställen redan nästa år.

– Det ska bli ett torg på ovansidan upp mot statshuset och så blir det en park vid den nedre delen. Och så kommer vi utveckla åpromenaden där det tidigare har varit ett parkområde, säger Pat Radestedt.

Tålamodet frestat

Det har varit många turer kring fastighetsbygget och även den arkeologiska utgrävningarna vilket orsakat fördröjningen och varit en påfrestning på många Nyköpingsbors tålamod.

– Jag tycker att det ser bedrövligt ut och att det är ett förskräckligt slöseri med den fina miljö som finns här och som man borde ta till vara här vid ån. Det är gräsligt, säger Barbro White från Nyköping.

– Jag hoppas ju, men samtidigt är jag väldigt ledsen över att en av de äldsta delarna av det gamla Nyköping på detta sett skövlas genom att man bygger ett stort betonggarage på platsen där handeln en gång i tiden var, säger Agneta Jansson, från Nyköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.