Arbetslösheten sjunker – och nu har företag svårt att rekrytera

Publicerad

Arbetslösheten i Sörmland har gått ned de senaste månaderna men länet har ändå högst andel arbetssökande i landet. Trots att det finns många som letar efter jobb har vissa branscher svårt att rekrytera.

Det är bland annat företag inom industrin, bygg, hotell och restaurang som har svårt att hitta personal.

Enligt arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv har många av deras sörmländska medlemmar svårt att rekrytera.

5000 tjänster

Nu finns det ungefär 5000 lediga jobb annonserade hos Arbetsförmedlingen Sörmland samtidigt som arbetslösheten ligger på 9,9 procent.

Erik Karlsson som är företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen Sörmland berättar att arbetslösheten hos dem som varit utan jobb en kortare tid sjunker medan långtidsarbetslösheten ökar.

– Det har skett en förändring under pandemin med en automatisering- och digitaliseringsstruktur bland de företag som rekryterar som gör att kravprofilerna ändrats litegrann.

Ökat tryck

Sofia Sjöström förklarar att trycket på byggsektorn ökat då många passat på att renovera eller bygga ut under dessa två pandemiår.

Anledningen till att det är svårt att hitta rätt folk är bland annat för att det är brist på yrkesutbildad personal.

– Det har varit en missmatch i många år. Utbildningarna går inte i takt med näringslivets behov, säger Sofia Sjöström.

Byte av bransch

När det gäller hotell- och restaurangbranschen beror svårigheter med rekrytering på att många blev uppsagda eller permitterade under pandemin och därför gick över till andra branscher.

– Det är dålig återväxt på de här yrkena, säger Sofia Sjöström.

I klippet berättar Arbetsförmedlingens företagsrådgivare, Erik Karlsson, om vad som är viktigt att tänka på som arbetssökande i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.