Byggföretagaren skulle kunna anställa 30 personer – måste tacka nej till jobb

Publicerad

Även om arbetslösheten i Sörmland sjunkit på sistone är den högst i landet. Holger Frense driver ett av alla sörmländska företag som har svårt att rekrytera, trots att det finns gott om arbetskraft i länet.

– Det är deprimerande, säger han.

Holger Frense är vd för ett byggföretag i Eskilstuna och skulle behöva anställa minst 30 personer.

Hinner inte lära upp

Han anser att branschen ligger efter med utbildandet av personal. Holger Frense förklarar att han i dagsläget heller inte har möjlighet att anställa en nyutbildad person på grund av den stora personalbristen. Det finns ingen som kan skola in en anställd som är nyutexaminerad.

– Du har inte möjlighet att avsätta personal för att utbilda personal. Det finns helt enkelt inte personal för att klara upp de arbetsuppgifterna som redan finns.

Märker attitydförändring

Enligt honom saknar folk i dag rätt attityd för att exempelvis utbilda sig och jobba inom byggbranschen.

– Folk tycker inte om att gå upp tidigt på morgonen, gå till jobbet varje dag, jobba hårt med kroppen och sådant. Man vill sitta på kontor helt enkelt. Föreställningen från ungdomarna är en helt annan i dag än var den var för 20 år sedan, säger han.

Enligt Sofia Sjöström, som är regionchef på Svenskt näringsliv Södermanland, är det flera av deras medlemmar som delar Holger Frenses bild. Företagarna saknar engagemang från de arbetssökande.

Holger Frense anser också att en del söker jobb som de inte vill ta bara för att få sin arbetslöshetsersättning, något han berättar mer om i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.