Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagskvällen skedde en skottlossning i Årby i Eskilstuna. Hör Elin Härnby, rektor på Årbyskolan, berätta vad som görs på skolan för att lugna oroliga elever. Foto: SVT

Årbyskolans rektor efter skjutningen: ”Många elever är otrygga på väg till och från skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Efter två månaders lugn skedde ytterligare en skjutning i Eskilstuna under onsdagskvällen. På torsdagen satte kommunen in flera insatser för att lugna och trygga Årbyborna, bland annat på Årbyskolan.

Bara några minuter efter att larmet gått om att en ny skottlossning inträffat i Årby nådde informationen Björn Almroth, som på onsdagskvällen var Eskilstuna kommuns tjänsteperson i beredskap. Kort därefter var kommunens POSOM-grupp, som kan erbjuda krisstöd efter allvarliga händelser, aktiverad.

– Vi behöver vara på plats tidigt för att göra ett bra jobb, säger Almroth.

Extra personal insatt

Under kvällen var personal ur POSOM-gruppen på plats i Årby för att ta emot människors oro. På torsdagen fortsatte kommunens arbete genom att bland annat sätta in extra personal på Årbyskolan. Man har också representanter på plats på mötesplatsen i Årby och ett mobilt team från socialtjänsten finns i bostadsområdet.

– Vi vill ge barn och unga möjlighet att prata om det som har hänt och har därför avdelat extra resurser. Det är viktigt möta den oro som finns och inte låta den här typen av händelser normaliseras, säger Almroth.

Rektorn: ”Obehagligt och tråkigt”

Elin Härnby är rektor på Årbyskolan, där många av eleverna kommer från just Årby.

– Även om det här har inget med vår skola att göra så är det ändå så att barnen bor i området och blir påverkade. Vi som jobbar här blir också påverkade för det är så himla nära. Det är obehagligt och det är tråkigt, säger hon.

I klippet berättar Elin Härnby, rektor på Årbyskolan, om vad som görs på skolan för att lugna oroliga elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.