Mikael Magnusson berättade i vintras i SVT om sin solcellsanläggning som inte gav den effekt han hade väntat sig. Nu får han rätt i ARN mot företaget som installerade panelerna. Foto: Fanny Asplund/SVT

Mikael fick rätt mot solcellsföretaget Ecokraft – panelerna på taket levererade inte utlovad effekt

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunabon Mikael Magnusson får rätt mot solcellsföretaget Ecokraft i Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Detta sedan han förra året anmält företaget för att hans solcellsanläggning inte levererat vad han ansåg hade utlovats.

– Jag är väldigt förvånad att det gick min väg. Men glad såklart, säger Mikael Magnusson.

Mikael Magnussons solcellsanläggning förväntas producera 11 000 kilowattimmar per år. Men trots det levererar anläggningen endast cirka 8000 kilowattimmar om året.

Enligt Mikael Magnusson påpekade han för företagets säljare att grannens björk skulle kunna skugga taket, och att säljaren sa att han skulle få en offert utifrån platsens förutsättningar.

Skuggberäkning

Ecokraft har sagt att någon skuggberäkning inte gjordes då det inte är en del av företagets standardtjänster. De har betonat att det tydligt framgår av avtalet att 11 000 kilowattimmar är under förutsättning att taket är skuggfritt.

Företaget har även framhållit att de har erbjudit att köpa tillbaka anläggningen till det fakturerade värdet, med avdrag för den vinst som kunden gjort och eventuella materialskador.

Går på kundens linje

ARN håller med Ecokraft om att avtalet inte omfattar en skuggberäkning men väljer ändå att gå på kundens linje. Nämnden bedömer att det finns en otydlighet i avtalet som gör att beräkningen av solcellspanelens effekt blir missvisande.

De rekommenderar företaget att kostnadsfritt åtgärda problemen på Mikael Magnussons solcellsanläggning.

– Det här är något som branschen behöver jobba med, man behöver vara tydligare med att förklara för kunden, säger Mikael Magnusson.

Tänker följa ARN:s beslut

Företagets vd Oscar Gustavsson säger till SVT att han inte håller med om alla delar i beslutet men att de kommer följa rekommendationen.

– Självklart kommer vi följa den, vi har som policy att alltid följa ARN:s beslut, säger Oscar Gustavsson.

SVT berättade tidigare i år att antalet anmälningar till ARN från missnöjda solcellskunder har ökat kraftigt.

Mikael från Eskilstuna besviken på solcellernas effekt: ”Håller inte vad de lovar”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.