Assistent avslöjades med sängkamrat hemma hos brukare

Uppdaterad
Publicerad

En personlig assistent i Katrineholm har fått sparken efter att ha blivit påkommen med en sängkamrat hemma hos en brukare.

Det var i januari i år som händelsen uppdagades då en kollega till den personliga assistenten en morgon skulle gå på sitt skift. Men när kollegan knackade på dörren för att lösa av assistenten öppnade ingen. Kollegan ringde då en anhörig till brukaren som kom med nycklar och öppnade dörren, enligt en lex Sarah-anmälan.

Fick sparken direkt

De upptäckte då att assistenten låg och sov i assistentsängen med en utomstående person. Kollegan ringde till verksamhetschefen som inom kort dök upp på platsen. Chefen väckte assistenten med sovsällskap och bad dem omedelbart lämna bostaden.

Assistenten fick en muntlig uppsägning direkt.

Brukaren låg och sov när händelsen uppdagades, och fick sina morgonrutiner förskjutna i en timme på grund av agerandet.

Flera åtgärder

Den personliga assistentens arbetsgivare planerar enligt anmälan till Inspektionen för vård- och omsorg flera åtgärder för att något liknande inte ska hända igen.

Bland annat utbildningsinsatser och krav på att två tidigare referenser ska kontaktas vid nyanställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.