En man i 20-årsåldern åtalas misstänkt för att ha jagat skolbarn med kniv i Nyköping. Foto: Love Ahlstrand/polisen

Åtal mot man som misstänks ha jagat Nyköpingselever med kniv

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 20-årsåldern som misstänks ha sprungit efter flera skolbarn i Nyköping med en kniv har nu åtalats för försök till grov misshandel och två fall av olaga hot.

Det var den 4 december som polisen fick rycka ut till Omegaskolan vid Nyköpings högstadium efter att de fått larm om att en man jagade barn och ungdomar med kniv i närheten av skolan. En stund senare greps mannen, som är i 20-årsåldern, en bit därifrån. Med sig hade han en kökskniv i en tygpåse. Poliserna som grep honom kände igen honom och visste att han hade en psykisk funktionsnedsättning. De kunde lugna ner honom och själva gripandet skedde utan motstånd.

Tidigare konflikter

I polisförhör har de två ungdomarna som hotats berättat att de satt och väntade på en buss när mannen gick förbi dem. De kände igen honom eftersom de upplevt att han tidigare betett sig illa mot dem. Nu ska en av ungdomarna ropat ”jävla idiot” till mannen. De utbytte fler skällsord och därefter ska mannen ha börjat gå mot dem med ett föremål i handen och skrikit att han skulle döda dem. Barnen tror att det var en kniv, och flydde mot Omegaskolan vid Nyköpings högstadium. Mannen ska då ha följt efter en bit innan han stannade.

Kastade kniven

Strax därefter ska mannen ha stött på en grupp flickor från en annan skola som var på väg för att köpa godis. De har berättat att han började springa mot dem, men tappade byxorna och var tvungen att stanna och dra upp dem igen. Därefter ska mannen ha tagit fram en kniv och gjort utfall mot flickorna och även kastat kniven mot en av dem. De blev rädda och sprang mot Omegaskolan där de tog skydd.

Inget av barnen ska ha kommit till skada.

Har fått vård

I förhör har mannen erkänt att han hotat barnen med kniv. Han har berättat att han upplevde att han blivit illa behandlad av några av barnen, men att han helst inte vill prata om händelserna över huvud taget. Efter gripandet den 4 december ska mannen ha fått psykiatrisk vård och ändrad medicinering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.