Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Oscar Nissfolk, lokalpolisområdeschef, och Elisabeth Kántor, chef för socialförvaltningen, berätta mer om vilka effekter man sett av verksamheten och vilken hjälp man kan få. Foto: Erika Landt/SVT

Polisens och kommunens nya avtal: Ska hjälpa unga kriminella i Eskilstuna att hoppa av

Uppdaterad
Publicerad

Avhopparverksamheten i Eskilstuna har funnits i flera år. Trots det är de som hoppar av det kriminella livet helt och hållet få, enligt polisen. Men nu hoppas man kunna öka siffran genom att öppna upp möjligheten att hjälpa i lägre åldrar.

Det var för drygt fem år sedan avhopparverksamheten Vägvalet startades av kommunen och två år sedan som polisen blev en del av det genom en samverkan. I början av juni skrevs en ny överenskommelse på, där en punkt ändrades i avtalet.

Ingen åldersgräns

Tidigare har man behövt vara 18 år fyllda för att få hjälp genom verksamheten. Men nu tas den gränsen bort.

– Vi hoppas att vi kan komma ner tidigare i åldrar, för att tidigare göra de här insatserna, säger Oscar Nissfolk, lokalpolisområdeschef Eskilstuna.

”Tar ingen hänsyn”

Enligt Oscar Nissfolk har polisen kunnat identifiera personer i åldrar ner till tretton år som lagerhåller vapen i Eskilstuna.

– De individerna som ägnar sig åt kriminell verksamhet tar ingen hänsyn till ålder överhuvudtaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.