Sörmlands sparbanks styrelseordförande Elisabeth Hedberg Johansson säger att man överväger att gå överklaga åklagarens beslut. Det kommer att bestämmas vid nästa styrelsemöte i slutet av januari. Foto: SVT/pressbild

Bankens ordförande: ”Vi delar inte åklagarens bedömning”

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen mot Sörmlands sparbanks tidigare vd Joacim Lindgren är nedlagd. Men banken överväger att överklaga åklagarens beslut.
– Vi delar inte åklagarens bedömning, banken har lidit skada, säger bankens styrelseordförande Birgitta Johansson-Hedberg.

Sommaren 2016 avslöjades det att Sörmlands sparbanks avgående vd använt bankens pengar för egna nöjen. Bland annat spenderade han över 100 000 kronor på lyxiga hotellnätter 100 000 kronor på lyxiga hotellnätter, trots tillgång till en övernattningslägenhet i Stockholm.

Lindgren polisanmäldes av banken och har utretts för förskingring och grov trolöshet mot huvudman. Nu har dock förundersökningen lagts ner av åklagare Pernilla Törsleff.

Enligt henne är det svårt att bevisa att banken lidit någon skada då parterna gjort en förlikning. Dessutom poängterar hon att det verkar ha funnits ett tyst medgivande från bankens sida till att Lindgren använde pengarna så som han gjorde.

Tar beslut vid nästa möte

Sörmlands sparbank delar dock inte åklagarens bedömning och överväger nu att överklaga nedläggningen.

– Vi kommer att diskutera det på vårt nästa styrelsesammanträde, säger Birgitta Johansson-Hedberg.

Enligt åklagaren har det funnits ett tyst medgivande från banken?

– Bankens kontrollsystem var inte fullgott, det ledde ju till att den tidigare styrelsen fick lämna och inte beviljades ansvarsfrihet. Det är väl känt.

”Agerade för bankens bästa”

Joacim Lindgrens advokat Andreas Natt och Dag att beslutet att lägga ned förundersökningen var väntat.

– Det står naturligtvis banken fritt att överklaga, men jag har svårt att se att det kommer att leda till någonting. Min klient vidhåller att han agerade för bankens bästa, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

TURERNA I SÖRMLANDS SPARBANK

Mer i ämnet