Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte haft så bra barnkompetens ändå” – Så tror verksamhetschef Diana Bornstein att patienterna påverkas. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Barnakuten på Mälarsjukhuset flyttar – har saknat personal

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen flyttade barnakuten på Mälarsjukhuset till akutmottagningen.

Flytten orsakar oro bland anställda, men verksamhetschef Diana Bornstein ser förändringen som vägen framåt.

SVT har tidigare rapporterat om den sjuksköterskeflykt som drabbat barnakuten, då majoriteten av de fastanställda sagt upp sig.

Det är en av anledningarna till att man nu har slagit ihop barnakuten med akutmottagningen.

– Det är väldigt kostsamt att vara beroende av hyrpersonal, säger Diana Bornstein, verksamhetschef på barn-och ungdomskliniken.

Anställda oroliga – barn kan få sämre vård

Anställda på sjukhuset, som hört av sig till SVT Nyheter Sörmland, oroar sig för ökad arbetsbelastning när runt 7 500 fler besök på akuten väntas årligen. Att de anställda på akutmottagningen dessutom saknar specifik barnkompetens kan leda till att barn får sämre vård, enligt en anställd.

Men Diana Bornstein tror inte att arbetsbelastningen kommer att öka då upp mot fem tjänster ska flyttas från barnakuten till akuten.

– De får ett antal tjänster av oss, det är klart att det blir trångt men arbetsbelastningsmässigt tror jag inte att det är någon skillnad från idag, säger hon.

Hör mer om hur Diana Bornstein tror att barnen kommer att påverkas i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.