Kollegorna Sara, Lotta och Mia har startat podden för att lyfta frågor som ofta uppfattas som privata. Foto: SVT

Barnmorskorna startade podd – vill ta bort tabun

Publicerad

Förlossningsskador, abort och en mycket ansträngd arbetssituation. Det är ämnen som tre barnmorskor från Katrineholm tycker att folk borde prata mer om. Därför har kollegorna nu startat en podcast.

Hittills har de tre kollegorna bara släppt några avsnitt av Barnmorskepodden. Men eftersom det finns så många ämnen att ta upp lär det bli många avsnitt.

TV: Följ med på barnmorskornas podd-inspelning

Den som ligger bakom idén är Sara Espebo som jobbar som barnmorska.

– Jag kände att det är dags för oss att komma från. Vi har en fantastisk profession och vi har en otrolig kunskap, säger hon.

Tar bort tabut från förlossningsskador

Och efter att ha kontaktat kollegorna Lotta Lundin och Mia Midtsaeter var de igång.

Ett av syftena är att fler ska våga prata om ämnen som berör många, men ändå är tabubelagda.

– Förlossningsskador till exempel. Det pratas det väldigt sällan om även om det blir bättre. Det är ofta en skam runt det. Man känner att det blivit tokigt och sedan söker man inte vård, vilket vi vill uppmana alla att göra, säger Mia Midtsaeter.

”Haft stora kriser”

Men podden kommer också ta upp hur det är att vara barnmorska. Och det är en hög arbetsbelastning, det är alla tre rörande överens om, trots att de jobbar på olika arbetsplatser.

– Ibland finns det inte platser varken på BB eller förlossningen. Då får man hänvisa till andra sjukhus. Nu har vi haft stora kriser när det inte ens funnits plats på närliggande sjukhus. Då blir det överbeläggningar och ha upp till tre-fyra förlossningar samtidigt, vilket inte är patientsäkert, säger Mia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer