Linda Tjernberg, till vänster, och Lovisa Lindström anordnar BB-marschen i Eskilstuna den 20 augusti. Foto: Foto: Privat

De marscherar för en bättre förlossningsvård

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet anordnas BB-marschen den 20 augusti för att uppmärksamma brister i förlossningsvården. Eskilstuna är en av de städer som hörsammat uppmaningen.

Bakom initiativet står intresseorganisationen Födelsevrålet som vill verka för en tryggare förlossningsvård.

Födelsevrålet har hörts i debatten efter bland annat nedläggningen av BB i Sollefteå, som resulterat i att födande kvinnor i Sollefteå får minst tio mil till närmaste BB.

Den 20 augusti uppmanar organisationen till manifestationer över hela landet.

”Frågan aktuell även här”

Lovisa Lindström och Linda Tjernberg, båda sjuksköterskor på Mälarsjukhuset, har hörsammat uppmaningen.

– Frågan är högst aktuell även här. Sörmlands gravida har rätt att få känna sig trygga i sin graviditet, förlossning och eftervård. Det har tyvärr inte fullt kunnat tillgodosetts i flera fall, säger Lovisa Lindström

Läs mer: Therese tvingades föda i Finland – fick inte plats i Sverige

När Stockholm har fullt på sina förlossningsavdelningar skickas i vissa fall födande kvinnor till Nyköping och Eskilstuna.

– Trycket på förlossningsavdelningarna är stort i hela landet, därför är det en fråga som inte bara rör storstadsregionerna. Personalen gör ett fantastiskt arbete, men det är klart att situationen innebär en ohållbar arbetsbelastning för våra barnmorskor och en otrygg förlossning för hela familjer.

Marsch och tal

Omkring 200 personer har redan tackat ja till att delta i marschen, som börjar på Fristadstorget klockan 13. Det blir en kort vandring genom Eskilstuna och därefter tal.

Marschen är planerad den 20 augusti, alltså samma dag som statsminister Stefan Löfven gästar Eskilstuna för att hålla sitt sommartal.

– Vi kommer passa på att skicka iväg en fråga till honom när han är här. Det är på tiden att statsministern uppmärksammar situationen gällande mödra- och förlossningsvården. Det här är en hälsofråga och inte en isolerad fråga gällande kvinnohälsa.

Lovisa Lindström tror inte att uppropet kommer att stanna vid BB-marschen.

– Vi är beredda att fortsätta kämpa. Vi ser marschen som ett frö som kommer växa, som vi hoppas ska leda till förbättring.

På de här orterna anordnas BB-marchen

Visa

Stockholm

Eskilstuna

Kristianstad 

Vänersborg

Nora

Örebro 

Jönköping 

Sollefteå 

Enköping 

Malmö

Växjö 

Uppsala

Kalmar

Göteborg 

Linköping 

Härnösand 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB-Marschen

Mer i ämnet