• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Foto: SVT/Födelsevrålet

”Arg jävla riksmarsch” – mot BB-krisen

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tuff sommar för BB-avdelningarna marscherar nu intresseorganisationen Födelsevrålet för att uppmärksamma den situation som uppstått inom förlossningsvården.

Under sommaren har barnmorskor vittnat om ohållbara arbetssituationer, där de knappt hinner gå på toaletten och där flera kvinnor skickats till andra län för att föda. Därför arrangerar nu Födelsevrålet manifestationer runt om i Sverige. Förhoppningen är att få upp beslutsfattarnas ögon för de förändringar som behövs för att få en så trygg förlossningsvård som möjligt, både för personal och patienter.

– Vi gör det för barnmorskorna, som har det fruktansvärt just nu och haft så väldigt länge. Men också för alla som är gravida nu, alla som vill bli gravida någon gång och alla som har varit gravida. Och för alla barn som kommer att födas, säger Emma Pettersson, talesperson för Födelsevrålet, och fortsätter:

– Vi hör ofta från våra medlemmar att ”jag har ett barn och jag får kanske vara nöjd med det, för jag vågar inte skaffa ett till”.

LÄS MER: Barnmorskan Petra hanterade tre förlossningar – jobbade tills mensen blödde igenom

Viktig fråga

Barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) är positiv till att man uppmärksammar dessa frågor.

– Det här är en kvinno- och jämställdhetsfråga och jag tycker att det är väldigt bra att många vill uppmärksamma hur det faktiskt ser ut. Jag är fast besluten om att vända den negativa trend som vi står inför och som förlossningsvården befinner sig i just nu. Det går, men det är inte helt enkelt.

Flera kvinnor som SVT Nyheter Stockholm har talat med säger att de inte skulle känna sig trygga på Stockholms BB-avdelningar om de skulle föda barn i dag.

– Nej, det skulle jag inte. Dels för att jag personligen tycker att det är jobbigt och läskigt, men också på grund av alla skriverier och det som man har hört kan hända, säger Petra Tollén Waltrén.

– Idag skulle jag vara jättenervös, inte för att barnmorskorna inte skulle göra sitt jobb, utan snarare för att de är för överbelastade, säger Linnea Montano.

LÄS MER: Rekordmånga tvingas föda i annat län

Marsch på söndag

Kl 13 på söndag avgår marschen från Mariatorget mot Medborgarplatsen, där det kommer att finnas ett flertal talare. Ella Bohlin säger att hon ska lyssna på vad demonstranterna har att säga.

– Jag förnekar inte att förlossningsvården i Stockholm har väldigt stora utmaningar och att det är en tuff period just nu. Jag tycker det är viktigt att politiker finns representerade. Jag är intresserad av att höra vad som sägs och jag tycker att det är bra att det finns ett så stort och kraftfullt engagemang för förlossningsvården i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB-Marschen

Mer i ämnet