Allt fler förlossningar och gravida kvinnor med allt större vårdbehov har gjort arbetsbelastningen tuffare på förlossningsavdelningen i Eskilstuna.

Tufft arbetstempo gör det svårt att rekrytera

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsbelatsningen på förlossningen i Eskilstuna har ökat i takt med att födelsetalen stiger.
– Det är ett högre tempo och ett större vårdbehov hos kvinnorna vi tar emot, säger Agneta Erström, vårdenhetschef på förlossningen i Eskilstuna.

Organisationen Födelsevrålet, som ligger bakom BB-marschen den 20 augusti, lyfter upp reella brister inom kvinnovården.

Det menar vårdenhetschefen Agneta Erström.

– Kanske är problemet större i storstäderna, men grundproblemen delar vi, säger hon.

Vårdplatsbrist ett problem

Det förekommer att förlossningskliniken i Eskilstuna får ta emot patienter från Stockholm, men det har inte varit någon anstormning av födande kvinnor från huvudstaden i sommar.

– Det handlar om ett tiotal kvinnor från Stockholm i sommar, fler är det inte. Under året har vi vid några enstaka tillfällen hänvisat sörmländska kvinnor till andra kliniker på grund av vårdplatsbrist, säger Agneta Erström.

– Men det är intagningsstopp som endast varar några timmar.

Stora rekryteringsbehov

Ett större problem, enligt Erström, är svårigheterna att rekrytera barnmorskor. De förväntade pensionsavgångarna är stora och det är inte lätt att locka unga barnmorskor till den dygnet runt-öppna verksamheten.

– Kanske är det så att viljan att jobba dygnet runt, helg som vardag, har minskat, säger Agneta Erström.

Under de senaste årtiondena har arbetsbelastningen ökat. Antalet förlossningar – och även komplicerade förlossningar – blir fler för varje år.

– Vi ser också ett större vårdbehov hos kvinnorna vi tar emot. Vi har i dag fler kvinnor med grundsjukdomar, diabetes exempelvis, som har ett ökat vårdbehov under graviditet och förlossning.

Därtill pekar Erström på att förlossningskliniken tar emot fler kvinnor från andra länder, vilket ställer krav när det gäller nya sätt att kommunicera med patienter.

Läs mer: Språkligt filmstöd vid förlossningar

Enligt vårdenhetschefen Agneta Erström är det flera faktorer som ökat arbetsbelastningen på förslossningenavdelningen i Eskilstuna. Foto: Privat

Går arbetssituationen ut över patientsäkerheten?

– Nej, det gör det inte. Det går ut över tillfredsställelsen hos de som jobbar här. Känslan av otillräcklighet gör att man inte orkar. Det är slitigt att jobba i en akut dygnet runt-verksamhet.

Mer tid för återhämtning

Lösningen är inte i första hand mer pengar, enligt Erström. Hon trycker i stället på faktorer som mer kvalitetsarbete och bättre arbetsscheman, som ger större möjligheter till återhämtning.

– Det spelar ingen roll hur mycket pengar vi har om det inte finns personal att rekrytera, säger Agneta Erström.

Statliga satsningar på förlossningsvården

Visa

Regeringen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) träffade i början av året en överenskommelse om fortsatta ekonomiska satsningar på kvinnors hälsa och förlossningsvården för 2017-2019. Satsningen omfattar 511 miljoner kronor för 2017 och målet är att förbättra förutsättningarna i förlossningsvården och stärka insatser för kvinnors hälsa i prmärvården.

Källa: Regeringens hemsida

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB-Marschen

Mer i ämnet