Batterimassan kvar på anläggningen i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Den miljöfarliga batterimassa som står på en anläggning i Eskilstuna skulle ha forslats bort redan i april i år, men efter att ha packats om i hela säckar under sommaren står materialet alltjämt kvar.

– Vi paketerade om säckarna på Urecycles bekostnad just för att de skulle kunna transporteras bort härifrån, säger David Aronsson, miljöinspektör på Eskilstuna kommun.

Fyra män dömdes i våras för miljöbrott i en stor härva där batterimassa hamnat på ställen den inte hör hemma. På industritomten i Eskilstuna står cirka 700 ton av den svarta massan och det finska företaget Urecycle, som är ålagda att transportera bort massan, har ännu inte fullgjort sitt uppdrag, trots domstolsbeslut.

Packats om

På industritomten, där ett företag som nu gått i konkurs var verksamt, ser det i stort sett likadant ut som i december 2019, då vi först besökte platsen efter att miljöskandalen blev känd. Skillnaden är att den miljöfarliga batterimassan nu finns i säckar som är hela, vilket minskar risken för att avfallet ska spridas i naturen.

– Men de är inte gjorda för långtidslagring här utan för att transporteras bort, säger miljöinspektören David Aronsson.

”Skulle vilja säga i morgon”

Urecycle säger att de arbetar för att hitta en lösning, men det är inte många anläggningar som har kapacitet att ta emot batterimassa i den här omfattning.

– Så fort vi kan hitta en rutt som accepteras av alla inblandade parter hoppas vi kunna ta bort materialet, säger Kari Juhani, vd på Urecycle.

Har ni någon prognos för när det kan vara?

Jag skulle vilja säga att det är i morgon, men så är uppenbarligen inte fallet. Det här har tagit tid men vi arbetar på att lösa det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.