Sjukgymnaster, dietister, läkare och kuratorer är några av de yrken som föreläser på kursen. Teman som avhandlas under den tio veckor långa kursen är bland annat smärta, kost och stress där de två sistnämnda hittills varit de mest uppskattade bland kursdeltagarna.
När vi besöker klassen i Eskilstuna håller kuratorn och beteendevetaren Jessy Garcia från Fröslunda vårdcentral en föreläsning om stress. Ett ämne som de flesta känner igen men som ändå inte är lätt att hantera.
Många har traumatiska upplevelser
– Man kan inte sova sig pigg, du sover i tio timmar men känner dig aldrig utvilad, förklarar Jessy Garcia för klassen som nickar igenkännande.
– Många av de nyanlända har ju varit med om väldigt traumatiska saker, och trauma är en del av stress och därför är det viktigt för dem att veta hur man hanterar stressen, säger Jessy Garcia
Och det här något Adnan Ahmed från Syrien verkligen känner igen.
– Det mesta av den stress vi känner beror på kriget i Syrien och kontakten med anhöriga där, vi har en daglig stress som jag hoppas att vi blir av med, för här är våra barns och familjers framtid och jag tror att vi får en bättre framtid här, säger Adnan Ahmed.
Stress även i Sverige
Dessutom fortsätter många av de som flytt till Sverige att leva i en stressad miljö här, menar Jessy Garcia. Och det bara genom att bo i ett nytt land och att vänta på uppehållstillstånd, plus allt annat som är nytt och påfrestande. Jessy ritar och förklarar för klassen hur stresskurvan kan utvecklas.
– Man bli mer och mer stressad, den går upp, upp, och man gör fler saker och till slut när du nått din högsta punkt, då kraschar du, säger Jessy Garcia.
Lågt förtroende men hög vårdkonsumtion
Bakgrunden till projektet ”Hälsoskolan” i Eskilstuna är bland annat forskning som pekar på att nyanlända har lågt förtroende för vården men hög vårdkonsumtion och ett hälsotillstånd som generellt är sämre än hos människor födda i Sverige.
Goda erfarenheter
Innan Eskilstunaprojektet drog igång tittade man på liknande projekt i bland annat Norrköping och Stockholm, där man har goda erfarenheter av hälso- och arbetsfrämjande kurser som den här.
Snabbare i arbete
Och förutom att man vill få ner antalet läkarbesök hos nyanlända och förbättra deras hälsa och kunskap om svensk vård, vill man att personerna ska komma snabbare in på arbetsmarknaden. Något som den projektansvarige menar blir en självklar följd av ökad kunskap och minskad sjukdom.
– Vi kan ju se att om man mår bra, inte söker sjukvård och inte behöver vara sjukskriven och borta och fungerar fint då blir det så per automatik, säger Birgitta Danielsson som är projektansvarig och till vardags chef på Fröslunda vårdcentral i Eskilstuna.
Hoppas på utökning
Hälsoskolan i Eskilstuna startade som en pilot i våras och nu går alltså den första riktiga kursen och projektledningen hoppas både på en fortsättning och en spridning i både Eskilstuna och Sörmland
Han vill starta företag igen
Adnan Ahmed tycker att kursen har varit bra och nu vill han lära sig språket ordentligt och sen snabbt förverkliga drömmen och fortsätta den yrkesbana han tvingades avsluta i Syrien.
– Jag hade ett stort företag som jobbade med mekanik för lastbilar, och jag vill öppna ett likadant företag här i Sverige säger Adnan Ahmed.