Bättre skolmat – en fråga om prioritering

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har vi rapporterat om skolor där priset ofta fått styra vad som serveras på elevernas tallrikar. Men det finns dem som gör tvärtom och prioriterar bort annat för att ha råd med bättre mat.

Idag serverades det köttfärslimpa med potatis och gräddsås till eleverna på Floda friskola utanför Katrineholm. Men där hittar man varken kött eller potatis från utlandet. Och kocken gör dessutom nästan all mat från grunden.

– Som nu när jag gjorde köttfärslimpan då började jag med att mala högrev, jag köper inte färdig köttfärs. Det tror jag inte man gör på så många skolkök direkt, säger Johan Lindvall, kock på Floda friskola.

– Det är oftast gott, det är nästan aldrig äckligt tycker i alla fall inte jag, säger Frida Zetterstrand, elev på Floda friskola.

Lokala matproducenter

Eftersom det är en friskola finns ingen lag om offentlig upphandling som styr över var maten ska köpas in ifrån. Därför har skolan kunnat knyta till sig en rad olika lokala producenter.

– Potatisen sätts av eleverna, den växer på en åker här utanför. Vi har rapsoljan från Göttersta som ligger några hundra meter bort, vi har äggen från Julita och vi serverar ofta viltkött, säger Karin Bennerhed rektor på Floda friskola.

Men den närproducerade maten har sitt pris. Kostnaden ligger runt 20 kronor per portion i Floda, personalkostnader inräknat.

– I vårt fall har vi prioriterat maten och sagt att det här är en god grund till att barn ska må bra och kunna prestera i skolan.

Vad får ni prioritera ned istället?

– Det kanske kan vara såna saker som att alla loker inte kan vara i tip-top senaste skick. Vi har ärvt möbler, vi har köpt begagnade möbler och så vidare, men som fungerar, säger Karin Bennerhed rektor på Floda friskola.

För eleverna råder dock ingen tvekan. För dom duger lokalerna bra så länge maten är god.

– Det smakar perfekt helt enkelt, säger Leonard Cameron, elev på Floda friskola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolmatens okända ursprung

Mer i ämnet